به گزارش خبرگزاری حوزه، معظمله در روز بیست و ششم ماه مبارک رمضان در درس تفسیرخود که در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت معصومه سلامالله علیها برگزار شد، به تفسیر آیات 38 و 39 سوره احزاب پرداختند.
ایشان با قرائت آیه «مَا كَانَ عَلَى النَّبِيِّ مِنْ حَرَجٍ فِيمَا فَرَضَ اللَّهُ لَهُ سُنَّةَ اللَّهِ فِي الَّذِينَ خَلَوْا مِنْ قَبْلُ وَكَانَ أَمْرُ اللَّهِ قَدَرًا مَقْدُورًا» (احزاب، آیه 38) گفتند: براساس این آیه، احکام الهی را نمیتوان به واسطه بدگویی و عیبجویی دیگران نادیده گرفت؛ این مسئلهای بود که سایر انبیای الهی نیز گرفتار آن بودند؛ پیامبران نیز از این بدگویی و عیبجوییها توجه نمیکردند و آنچه برایشان مهم بود، توجه به امر الهی بود. و کسانی که چشم و گوش بسته به دنبال سنتهای غلط بودند، مردم را علیه پیامبران میشوراندند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با تأکید بر اینکه چشم وگوش بسته به دنبال سنتهای پیشین بودن، انسان را از باورهای ناب اسلامی دور میسازد، افزودند: ما نباید چشم و گوش بسته به دنبال هر رسم و عادتی بیفتیم. امروز کارهایی بدی در میان برخی از مردم انجام میشود که تبدیل به سنت شده است. لذا انسان عاقل باید سنتهای اشتباه را کنار گذاشته و سنتهای درست را انجام دهند.
ایشان به سنتهای اشتباه در جامعه اشاره کردند و گفتند: از جمله سنتهای نادرست، قربانی کردن در مسیر دستهجات و...، است، چراکه این خونها به پای افراد چسبیده و به خانهها، خیابانها، مساجد و... منتقل میشود؛ این کار علاوه بر نجاست، آلودگی به همراه دارد؛ سنت اشتباه دیگر اشتباه این است که بخشی از خون قربانی را به خانه و حتی مسجد میمالند.
این مرجع تقلید افزودند: برخی در عزاداریها کارهای نامناسبی را تبدیل به سنت میکنند؛ برخی مداحانکه جوان هستند، عزاداری امام حسین علیهالسلام را به گونهای دیگر برگزار میکنند این چه نوع عزاداری است؟ عزاداری معصومین علیهمالسلام باید سنگین باشد؛ در این عرصه مداحان پیشکسوت باید مداحان جوان را راهنمایی کند.
ایشان رفتن سراغ فالگیر و جنگیر را از دیگر باورهای نادرست دانسته و گفتند: برخی تا به مشکلی بر میخورند، به سراغ فالگیر و جنگیر میروند؛ عدهای نیز سودجو این افراد را سرکیسه میکنند و گاهی سوءاستفادههای دیگری نیز از آنها میکنند؛ جنها که کاری به ما ندارند. اگر میخواهی از بلاها دور باشی، روزی پنج آیتالکرسی بخوان و صلوات بفرست؛ این کار انسان را از بلاها و مشکلات حفظ میکند.
معظم له با انتقاد از اجاره آشپزخانههای مساجد تصریح کردند: امروزه آشپزخانه مساجد را اجاره میدهند تا خرج مسجد تأمین شود؛ مسجد را که نمیشود اجاره داد! گاهی بخشی از مسجد را تبدیل به مغازه کرده و آن را اجاره میدهند.
مگر مسجد در و دکان است؟ پشت سر هم در نامهها برای ما مینویسند که این کار چه حکمی دارد؟ همه را نیز میگوییم حرام است، حرام است.
ایشان در ادامه به برخی سنتهای درست در جامعه اشاره کردند و گفتند: در مقابل این سنتهای اشتباه که باید برداشته شود، سنتهای درستی است که باید تأیید شود؛ برای نمونه جمعیتی برای آزادی زندانیان تشکیل شده است،
برای حمایت از زندانیان مقروض فعالیتهای خیرخواهانه انجام میدهند و با ادای قرض آنها، موجب آزادی زندانیها و بازگشت آنها به جمع خانوادههای خود میشوند.
این مرجع تقلید بیان داشتند: در کنار این، جمعیتی برای بیماران کلیوی درست شده است آنها که گرفتار دیالیز هستند، میدانیم که دیالیز یک بلاست؛ هفتهای چندین ساعت باید زیر دستگاه دیالیز بروند تا کلیه سالمی برایشان پیدا شود. برخی
میآیند و کلیه برای او میدهند و او را از دیالیز نجات میدهند. خداوند گاهی زاپاس در وجود انسان قرار میدهد. اگر یک کلیه از بین رفت، میتوان زندگی را با کلیه دیگر ادامه داد.
ایشان با اشاره به اقدام برخی افراد که وصیت میکنند اعضای بدن خود را در صورت مرگ مغزی به نیازمندان اهدا کنند، گفتند: این کار نیز از سنتهای درست است؛ این کار شرعا اشکالی ندارد و موجب نجات مسلمانی میشود و مشکلی را از میان بر می دارد.
ایشان برگزاری مراسم ازدواج گروهی را از دیگر سنتهای درست در جامعه معرفی کردند و افزودند: گاهی جمع زیادی از زوجهای جوان را در یک مجلس جمع کرده و جشن ازدواج آنها را به صورت دسته جمعی برگزار میکنند که با این کار هزینههای زیاد کاملا صرفهجویی میشود. با اجرای این کار، جوانان به سادگی به خانه بخت میروند و هم سنت خوبی برای دیگران به وجود میآورد.
حضرت آیت الله مکارم همچنین به خیرین مدرسه ساز، مسجدساز و حوزه علمیه ساز اشاره کردند و با مهم دانستن این اقدام، افزودند: باید تلاش کرد و سنتهای خوب را حفظ و تقویت کرد و سنتهای بد را نیز از بین برد.
*دولت جدید مسائل اخلاقی را در کنار مشکلات اقتصادی زنده کند
ایشان در ادامه به واگذاری دولت به رئیس جمهور جدید اشاره کردند و گفتند: دولت جدید با تنفیذ رهبر بزرگوار انقلاب و انتخابات پرشور مردم آغاز به کار کرد؛ از جمله مسائلی که در هشت سال گذشته به آن بیاعتنایی شد، مسائل
اخلاقی، معنوی، عفاف و حجاب و... بود. کار به جایی رسید که آمران به معروف و ناهیان از منکر را کتک میزدند؛ انتظار داریم دولت جدید مسائل اخلاقی را در کنار مسائل اقتصادی و مشکلات اقتصادی مردم زنده کند.
معظم له افزودند: باید همان طور که بار سنگینی گرانی از دوش مردم برداشته شود. بداخلاقیها نیز باید از میان برداشته شود و جلوی افراد بی بندو بار نیز گرفته شود.